A Jiaogulan tea

Érdekességek a Jiaogulan teáról

A tea szó dél-kínai eredetű. Írásjele három részből áll: Cao=Fű, Ting= Ember, aki a földön a helyén áll, Mu=Fa

Nagyon sok megállapítható abból, ahogyan az egyes népek hívják a teát: a szanszkritok, az oroszok, az irániak és néhány észak-európai nép csájnak hívja, ami azt jelenti, hogy teájukat a szárazföldön, valószínűleg a selyemúton kapták.

Mandarin nyelven a teát csának hívják. Ezt a kifejezést használják a portugálok, az írek és néha a britek is.

tea

Egy történet szerint Buddha fedezte fel a teát, mikor egy napon meditálva egy tealevél hullott a csészébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak. Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását.

Európában az első komoly írás a teáról Giovanni Battista Ramusio tollából született 1565-ben.

1610-ben érkezett meg az első szállítmány tea a Holland Kelet-Indiai társaság hajóival.

1568-ban már lehetett teát kapni a londoni kávéházakban.

A legpatinásabb céget 1706-ban Thomas Twining alapította. Az Arany Oroszlán nevű teaházában nemcsak fogyasztani lehetett a teát, hanem meg is vásárolhatták. Ez az üzlet jelenleg is működik Londonban a Strand utcában.Leghíresebb teakeverékük az Earl Grey ma is világhírű.

A növény két legelterjedtebb változata a kínai tea és az asszám tea. A kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvábban, az asszám tealevél nagyobb, vékonyabb és finomabb.

Kétféle éghajlat kedvez legjobban a teacserje optimális növekedésének: a trópusi, vagy a szubtrópusi éghajlat és a humuszos talaj. 

Minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

Nagy-Britanniában és Írországban a tea vagyis tee nem csak az ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják, még akkor is, ha tea helyett sört, almabort vagy gyümölcslevet isznak.

Herbária tea

Eleuthero Ginseng zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Eleuthero Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A harmónia megteremtésében az Eleuthero ginseng nagy segítségünkre lehet.

Ár: 1095 Ft
Megnézem

Ginseng zöld teafilter20 db (Dr.Chen)

Ginseng zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A távol-keleti gyógyászat szerint 30 éves kor után fokozatosan elgyengül szervezetünk, ezért ennek ellensúlyozására jót tesz a természet végtelen patikájából a ginseng.

Ár: 1195 Ft
Megnézem

Ginseng-Ginkgo-Zöldteafilter 20 db (Dr.Chen)

Ginseng-Ginkgo-Zöld teafilter 20 db (Dr.Chen)

A Ginkgo biloba magyarul páfrányfenyő ősi magvas faj, hatóanyagai antioxidáns hatásúak, elősegíthetik a sejt védelmét a szabad gyökök okozta egyes károsító hatásokkal szemben.

Ár: 1360 Ft
Megnézem
Vélemények (1)